VINKhome  home

  parenteel

kwartierstaat  kwartierstaat

 

kwartierstaat grafische kwartierstaat

Bij de schoorsteen staat de boerderij van de familie Vink

De oudste stamvader die ik tot nog toe gevonden heb, is Hendrik Gerritsen Vink getrouwd met Aleijdis Hendrixen Lamers. De kinderen worden geboren te Oud Zevenaar, in de Graafschap. 
Rond midden 18e eeuw trokken drie zonen naar het westen. 
De twee oudsten,  Hendrik en Jan, naar Alkemade, omgeving van de Braassemermeer; Rijnsaterwoude, Woubrugge en Oudshoorn , de jongste zoon, Gerrit, vertrok naar Stompwijk.

Onze voorvader was Hendrik Vink, geboren in 1715 te "Oud Sevenaar in den Lande van Cleeve". Hendrik trouwt de eerste keer in  1753 met Ariaantje Hendrikse Onderwater uit Hazerswoude en woont met zijn gezin in de Zevenhuischense polder te Alkmade, waar hij een boerderij liet bouwen gelegen "achter in de Sevenhuijsen aan de Vrije en Lager Boekhorst, Wijk E nr.13.  Na haar dood op 36 jarige leeftijd hertrouwt Hendrik met Marijtje Dirkse van de Linden.

Beide gezinnen hebben een zoon die voor een groot nageslacht zorgen, Hendrik (1759) en Johannes (1774). Opvallend is dat de generatie van Hendrik generaties lang Hendrik worden genoemd, eerst waren zij scheepmakers en later landbouwers. De tak van Johannes heten allemaal Johannes. Na de dood van stiefbroer Arnis en broer Dirk wordt Jan eigenaar van de boerderij. 
De gegevens van deze laatste tak komen van Cor Vink uit Reeuwijk, die van deze tak afstamt en dit in een boek heeft samengevat.
Wij "Bunnikjes" stammen af van de "Hendriken". 

Deze Hendrik trouwt in 1785 met de 3 jaar oudere Adriana van Duijn, geboren te 's-Gravenhage,  en had een scheepswerf bij de 'Grote Brug' te Langeraar bij Ter Aar. Deze Hendrik sterft op 50 jarige leeftijd en liet zijn vrouw achter met 8 kinderen. Adriana word 95 jaar oud!

Diens zoon Hendrik getrouwd met Petronella Abenes worden genoemd als scheepmaker en scheepmaakster,  zijn broer Jacobus was bij hem in dienst. Hendrik en Petronella kregen 5 kinderen, waarvan er 3 jong stierven en alleen zoon Hendrik zorgt voor nageslacht. Afstammelingen van zijn broer Jacobus namen de scheepswerf over en later ontstond hieruit Aannemersbedrijf "Vink en Veenman". 

Maar we blijven bij Hendrik. Zijn zoon Hendrik trouwt in  1845 met Neeltje Wiltenburg. Hij was eerst scheepmakerknecht maar werd later landbouwer te Ter Aar. Van de 11 kinderen worden er 5 volwassen en 2 kinderen,  Anna en Hein, krijgen een nageslacht.

Zoon Hendrikus trouwt met Pieternella Verleun, geboren te Hekendorp, en was landbouwer te Rijnsaterwoude aan de Herenweg.
Daar is onze oma Adriana Cornelia Vink geboren. En uiteraard heette ook haar broer, hoe kan het anders, Hendrikus Vink. Zij hadden 2 zusjes, één stierf op 7-jarige leeftijd en Antje op 18-jarige leeftijd.


Hein Vink en Pieternella Verleun met kleinkind Heintje Vink
voor hun huis naast de boerderij aan de Herenweg.© Jeanette Berkhof 2000-2008