van DIJKhome  home

  parenteel

kwartierstaat  kwartierstaat

 foto´s

De oudste voorouder van opa van Dijk, die ik tot nog toe heb gevonden, is Gerrit Derxe van Dijk geboren circa 1720 te 's-Heerenberg ('t Montferland),  een streek in de Achterhoek in Gelderland vlakbij de Duitse grens. 
Ik heb nog geen kans gezien dit in Arnhem verder uit te zoeken. 
Deze Gerrit trouwde 15 februari 1746 te Woerden met Marta Koperdraad uit Woerden. Enkele kinderen worden geboren/gedoopt te Houtdijken/Teckop. 
Ook hier moet ik nog verder onderzoek doen om meer gegevens boven water te krijgen.

Hun oudste zoon Dirk trouwt voor de 2e keer met Cornelia Koot en zij  krijgen kinderen die geboren zijn te Veldhuizen. Via Cornelia Koot, Aafje van Roijen, komen wij ver terug in de tijd bij de familie van Zijll, die in veel Utrechtse parentelen voorkomt.

Wij gaan verder met de oudste zoon,  Gijsbert van Dijk,  die getrouwd was met Maria Tukker. Zij woonden te Harmelen in Huis nummer 79. 
Maria's  voorouders,
de tak van de familie Glissenaar, Glissner, Gliessners, vindt zijn oorsprong in Heiden, Duitsland. "In 1736 stuurt de pastor van Heiden in Westfalen een brief naar het gerecht van Vleuten, om de goedkeuring te geven aan het huwelijk van Gerrit Glisner en Maria van Overschie".

Het jongste kind van Gijsbertus van Dijk en Maria Tukker, Johannes, vertrekt in 1878 naar Haastrecht.
Daar trouwt Johannes van Dijk na de dood van zijn 1e vrouw met Helena de Wit. Een jaar na de dood van zijn moeder trouwt opa Theodorus Adrianus van Dijk met Wilhelmina Buts. De boerderij lag net onder de dijk. Het gebeurde dan weleens dat een auto de dijk afreed en de voorkamer binnen kwam.© Jeanette Berkhof 2000-2008