KAREL DE GROTE 

Van Karel de Grote naar Berkhof 

Al eerder hadden wij een lijn naar Karel de Grote via Hertog Jan I van Brabant (zie hieronder). Deze lijn wordt niet erkend door de site met afstammelingen van Karel de Grote , omdat de bewijzen te summier zijn. 

Inmiddels hebben wij een nieuwe lijn gevonden en op bovengenoemde site Van Karel de Grote aangemeld. Deze lijn is te vinden onder "REEKS 192 Berkhof", een aansluiting op nr. 31 in Reeks 188, die weer een aansluiting is op Reeks 83. 

De lijn loopt via Josina Z(S)oudenbalch, een telg uit het bekende Utrechtse patriciersgeslacht. 
Over de familie Zoudenbalch is veel geschreven; haar overgrootvader Gerrit Zoudenblach, burgemeester van Utrecht, die voorkomt in de geschiedenisboekjes en zijn nog veel beroemder broer, de Domkanunnik Evert Soudenbalch.  Willem van Maren heeft een scriptie over het geslacht Zoudenbalch gemaakt en ook op de site van Ada Deurhof en Franz Salzborn is veel te lezen.
Zij vormen echter niet de aansluiting, maar Josina's oma van moederskant:  Bertha van Arkel van Heukelom, te vinden onder nr. 26 in Reeks 188.

De afstammingslijn naar Berkhof:
Bertha van Arkel van Heukelom en Rutger van den Boetzelaer
Anna van den Boetzelaer en Johan Zoudenbalch
Josina Zoudenbalch en Bitter van der Marssche
Evert van der Marssche en Elisabeth Aleid van der Boye
Cornelis Aernout van der Marssche en Franchoise Margareta van Weede
Franciscus Xavierus van der Marssche en Maria Boogh 
Francoise Margarita van der Marssche en Bernardus Hofman
Franciscus Hofman en Gerarda de Kruijf
Maria Hofman en Willem Beydevier
Maria Johanna Bijdevier en Frederik Hendrik Wassenberg
Johanna Maria Wassenberg (1836-1908) en Jacobus Berkhof  (1836-1926).

Van Berkhof naar Hertog Jan I van Brabant

Via Berkhof-Aarts-de Wijs-de Beer-Hollen-sWagenmakers-Wouters-sPapen komen wij bij Pilliser(Pijlijser) een afstammeling van Hertog Jan I van Brabant bij Karel de Grote.

Vanuit Utrecht belandde ik met de Berkhof-kwartierstaat in Tilburg, de geboorteplaats van Joanna Maria Peter de Wijs , de vrouw van Martinus Aarts en moeder van  Adriana Maria Aarts die in 1826 trouwde met Johannes Wessel Berkhof.  

Via het archief van Tilburg kon ik heel ver komen, zeker toen de collectie van Van Dijk via dit archief te raadplegen was. Later is deze collectie eraf gehaald , omdat er fouten inzaten.
Via Google zocht ik op "collectie Van Dijk" en zo belande ik op de site van Henk Coolen. 

En wat schetst mijn verbazing:

Barbara Pijlijser (reeds in mijn bestand) is een nazaat van J(H)anneke Pijlijser, één van de minnaressen van Hertog Jan van Brabant (1254 - 1294). Volgens de legende de vrouw aan wie hij zijn gedichten opdroeg, die je kunt vinden op de site met middeleeuwse poezie
Zijn eerstgeborene Jan geboren in 1252 of 1253, verwekt bij deze minnares Janneke, kon de titel hertog niet krijgen omdat het een buitenechtelijk kind was en werd als compensatie tot ridder geslagen. Deze zoon gebruikte dan ook de titel "Ridder Jan Pijlijser" waarbij hij verwees naar de familienaam van zijn moeder.

Er is een Hertog Jan - Noord-Brabants Volkslied en natuurlijk het Hertog Jan bier , waar ook het speciale 'Janneke' bier te vinden is.

Janneke Pijlijser, één van de bekendste minnaressen van Jan, omschreven als "vurig" en roodharig.   Mogelijk is zij een dochter van Henrick, zoon van Geldulf, de enige vermelde Pijlijser in Brabant in deze periode. Hij was schepen van Brussel tussen 1250 en 1275. De familie Pijlijser stamt waarschijnlijk uit West Vlaanderen.

Ridder Jan Pijlijser, heer van Coeckelberghe bij Brussel, geboren 1272, trouwde met Catharina Clutinc en kreeg maar één gekende afstammeling en die gebruikte dezelfde titel. Deze Jan trouwde Oedele (Udele), dochter van Heer Otten van Valkenvoorde. Door dit huwelijk kwam hij in het bezit van aanzienlijke leengoederen in Drunen en het land van Heusden in Noord Brabant.

Jan en Oedele kregen ook maar één kind, werd Jan genaamd, die de titel "Ridder Jan Pijlijser van Valckenvoirdt" gebruikte. Hij trouwde in 1392 met Jonckvrouwe Geertruijt dochter van Heer Willem van Buextel, ( Boxtel).

Zijn eerstgeborene Willem is een  voorouder van vele Tilburgse geslachten, zijn  zoon Hendrik kocht rond 1500 de boerderij genaamd "waterhoef", later gekend als de Pijlijserhoeve, in Tilburg. ( afgebroken in 1960 en was dus meer dan 460 jaar oud ). 

Zijn eerstgeborene Barbara Willem Pillisers trouwde voor 1495 Peter Niclaes sPapen.

Hun kinderen en kleinkinderen trouwen met ander bekende families uit het toenmalige Tilburg, waaronder de familienamen Pulskens, Reijnen, Van Boerden, Mutsaerts en Colen.
Wij stammen af van dochter Jenneken Peter Niclaes sPapen die getrouwd was met Jan Goossen Wouters.

Dan is er nog een lijn van Hertog Jan I van Brabant naar bovenstaande Barbara Willem Pilliser.

Via zijn 'wettige' zoon Jan II 'de Vredige' van Brabant, geboren in 1275, maar ook hij kreeg een bastaard zoon bij Vrouwe Elsbeen van Wijfflit genaamd Jan Van Wijflit. Deze Jan krijgt bij een onbekende vrouw een dochter Lijsbeth, zij trouwde met Jan Aertsz Berthout Bac.  
Hun zoon Willem Jan Jan van Wijfflit  trouwde met Jenneke Hendrick van Heersel.  
Dochter Johanna van Wijflit trouwde met Willem Jan Pijlijser en zo komen wij weer bij Barbara Willem Pijlijser.

Via onderstaande echtparen komen wij Berkhof:
Barbara Willem Pijlijser en Peter Niclaes sPapen.

Dochter Barbara Jan Goossen Wouters en Michiel Gielis Jan Swagemakers.
Dochter Anna Michiel Gielis Swagemakers en Hendrick Sijmon Huijbert Hollen.
Zoon Sijmen Hendrik Simon Hollen en Jenneken Peter Cornelis Swagemakers
Zoon Hendrick Sijmon Hendrick jr Hollen en Catharina Jacob Mulders.
Dochter Jennemarie Hendrick Sijmon Hollen en Norbertus de Beer.
Zoon Jan Norbart de Beer en Maria Martha Peter van Boven.
Dochter Adriana Maria Jan de Beer en Petrus Walterus de Wijs.
Dochter Joanna Maria Peter de Wijs en Martinus Aarts.
Dochter Adriana Maria Aarts en Johannes Wessel Berkhof.

  © Jeanette Berkhof 2000-2008