HOPPENERhome  home


  parenteel

kwartierstaat  kwartierstaat

  
De voorouders van Hendrika Hoppener woonden (rond 1600) in Scherpenseel, Marienberg bij Geilenkirchen in het Rheinland, een gebied oostelijk van de Nederlandse Zuidlimburgse grens. 

Niet alleen haar voorouders Höppener, Kuch, Römgens, Jochems komen uit het grensgebied Duitsland, ook Hartger Messink uit Varsseveld en Jan Esser uit Garzweiler bij Otzenrath. 
Circa 1790 trokken Hendrik en zijn broer Migiel naar het noorden. Zij trouwden in Doetinchem. Andere familieleden trokken naar Ubach over Worms in Limburg.

Hendrik Höppener, leijendekker van beroep, heeft op 12 februari 1829 een testament op laten maken waarbij hij zijn 3 kinderen uit zijn tweede huwelijk bevoordeelt boven de 5 kinderen uit zijn eerste huwelijk. Ik moet dit testament nog opzoeken. Ook bestaat er een contract waarbij Hendrik op zich neemt de kerk van Doetinchem voor 257 gulden van leien te voorzien.

Zijn zoon Johannes Gerardus getrouwd met Maria Theresia Messing,  woonde met zijn gezin in Zutphen, waar hij loodgieter en leiendekker was.

Zoon Simon Theodorus vertrok met zijn vrouw Miena Neuteboom naar Haarlem, hij was schrijnwerker en kastenmaker. 
Binnen 1 maand, februari 1868, verloor het gezin 3 jonge kinderen, met de overige 3 kinderen zijn ze 1 jaar later naar Utrecht vertrokken. Hendrika Hoppener was het jongste kind. 

We hebben jammer genoeg maar 1 foto van haar, misschien lukt het ons op deze manier met andere familieleden in contact te komen en wellicht hebben zij nog foto's.
Hendrika Hoppener was een mysterie voor ons en zij was de reden voor mij om te gaan spitten in de archieven. Mede andere "familieleden" heb ik nu al een mooie kwartierstaat van haar.© Jeanette Berkhof 2000-2008