de BIEhome  home


  parenteel

kwartierstaat kwartierstaat

  
De familie de Bie hebben hun roots in Werkhoven, in de mooie omgeving van Bunnik.
Hendrik de Bie trouwde in 1853 met Maria Catharina Jansen en ging in Wijk bij Duurstede wonen. 
Dit was maar 1 generatie, want zijn zoon Cornelis Adrianus, trok met zijn vrouw Maria Versteegh naar Utrecht, eerst 'in de Bemuurde Weerd' en later 'in de Catharijnesingel', daar werd Christianus Antonius de Bie geboren. Van beroep was hij smid. 

De tak Versteegh vindt zijn oorsprong in Rumpt. Een katholieke tak, die midden 17e eeuw voor veel spanningen zorgde met de gereformeerden. Zij moesten voor het gerecht verschijnen. Dat de Versteegh tak in die tijd een openbare ambt, schout van Rumpt,  vervulde kwam doordat de Heer van Rumpt ook een katholiek was. 

Opa Christianus Antonius de Bie woonde met zijn vrouw Hendrika Hoppener in de Vosstraat in Zuilen, waar Henk zijn moeder geboren is.  Hij was instrumentenmaker.

In 1926 viel zijn biljartclub "de Kolbliek" in de prijzen. 
Op de andere foto zie je hem met een zelf gemaakt kunstbeen. Dit been had hij niet voor zichzelf gemaakt, alhoewel hij een korte tijd later wel een kunstbeen nodig had.
Henk zijn vader vond opa slapend met zijn been op de kachel. Als gevolg van zijn suikerziekte voelde hij dat niet. Zijn been was geblakerd, een vreselijke stank, en moest worden geamputeerd. 

 


1926 biljartclub "de Kolbiek"


opa de Bie met een zelf gemaakt kunstbeen© Jeanette Berkhof 2000-2008