BUTS/BUUTS/BUETShome  home


  parenteel

kwartierstaat  kwartierstaat

foto´s

  karel de grote


Van Anja Kerkhof-Buuts kreeg ik melding dat de familie Buts uit Heesch Noord-Brabant afkomstig waren.
Ik had nooit gedacht aan BUUTS of BUETS. En zie daar zo kwam ik 3 generaties verder.

Oma Wilhelmina Buts is geboren te Breukelen-Nijenrode. Haar directe voorouders kwamen uit die omgeving en uit Ruwiel . Zij waren veelal veehouders.

Haar vader Johannes Buts was de tweede man van Genoveva (Eva) Kolenberg. Eva was eerder weduwe van Leendert Koppers, van wie zij al 3 kinderen had.

Oma Wilhelmina Buts heeft indrukwekkende voorouders 26 generaties o.a. de Bruijn, van Deyll, Kolenberg, van Oostrum, van Schaik, Verhoeff, van Zijl. 
Wie zijn de voorouders van Joost Joostzn van Brederode die in 1564 wordt genoemd: "de bastaard van Brederode"!
En interessanter wordt het als de (onbekende) vrouw van (Bernt) Snoey Willams van Scadick  de dochter is van Willam van Oistrum/Oestrum en Elisabeth Gerritsdr van Damassche!
Dan hebben wij een zeker lijntje naar Karel de Grote.

De moeder van Genoveva Kolenberg was Genoveva Wilhelmina van Arkel. Haar vader Jan Wijnand van Arkel was geboren te  Vreeswijk en van beroep schipper. Varende over de rivieren ontmoette hij zijn vrouw, Genoveva Wilhelmina Frederix, in Maastricht. 
Zo komen wij met onze kwartier via Maastricht in 
Mechelen a/d Maas in België, het huidige Maasmechelen.

Ik ben in het bezit van een prachtig boek van pastoor Nicolaas Nessel, die verhaalt over zijn 'pastoraat Mechelen bij die Maese 1613-1631, doorweven met bijbelse citaten. Vaak poétisch, spelend met woorden.  Als een Pastor Bonus, als een goede herder, vertelt hij over zijn schapen. Hij vertelt ons hoe oud ze werden, over hun ziektes, of ze pijn hadden.......'.  

 


Eva Kolenberg


Johannes Buts© Jeanette Berkhof 2000-2008